18 Aralık 2010 Cumartesi

Nükleer Enerji Nedir?

      Nükleer enerji, madde parçalanmasından elde edilen enerjidir. Maddelerin atom çekirdeginin parçalanmasından elde edilen nükleer enerji, çekirdek (nükleer) reaksiyonlarda atomların parçalanmasından baska bu işlemin tersi yani atomların birlesmesinden de enerji meydana gelir.1 Nükleer maddelerden, uranyum, plütonyum gibi büyük atomların parçalanması, hidrojen, trityum gibi küçük atomların birlesmesi seklinde iki farklı olay sonucu nükleer enerji elde edilmektedir. Kararsız yapıda olan agır çekirdekler ise kısa sürede iki küçük çekirdege bölünebilirler. Bu bölünme sırasında bir miktar madde enerjiye dönüsür. Bu sekilde elde edilen enerjiye de nükleer enerji denir.


 Tüm maddeler atomlardan, her bir atomda etrafını bir elektron bulutunun çevreledigi bir çekirdekten olusmaktadır. Bu çekirdekler daima iki ayrı türden temel tanecikten olusur. Bunlar: (+) yüklü protonlar ile hiçbir elektrik yükü bulunmayan nötronlardır. Bir örnekle açıklarsak, nükleer reaktörün yakıtını olusturan Uranyum 235 (U-235) atomlarının çekirdeğinde 92 adet proton ve 143 adet nötron bulunmaktadır. ste nükleer enerji, çekirdekteki bu 235 tanecigi bir arada tutan bag enerjisinin bir bölümünün açıga çıkmasıyla olusmaktadır.4 Çekirdek (nükleer) etkilesmelerinde, yani atom parçalama veya birlestirme diyebilecegimiz bu etkileşmelerde elementler tamamen degistiklerinden atomların agırlıgı ve elektrik yükü de degisir.
Bölünme reaksiyon sonucu açıga çıkan enerji, buhar üretimi için sogutucuya aktarılır ve açıga çıkan nötronlardan biri bölünmeye yatkın baska bir izotopu parçalayarak zincirleme reaksiyonuna sebep olur. Diger nötron ise, reaktör içindeki diger malzemeler tarafından yutulur veya sistemden kaçar.

Enerji üretme dısında, atom çekirdegi reaksiyonu baska amaçlar dogrultusunda kullanılmaktadır. Bunlar asagıda sıralanmıştır:
- Saglık Hizmetlerinde Kullanım: Radyoizotop maddeler ve röntgen ısınları tıpta hem tanı hem de tedavi amacı ile kullanılmaktadır.
- Sanayide Kullanım: Bazı ölçme ve degerlendirme cihazlarında, fotosellerde, tahribatsız analizlerde, kalite kontrolü islemlerinde,maden aramalarında vs. kullanılmaktadır.
- Tarımda Kullanım: Tohumlarda radyasyon ile mutasyon islemiyle daha nitelikli ürün elde etmek amacıyla kullanılmaktadır.
- Silah Olarak Kullanımı: Radyoizotop maddeler nükleer silah yapımı için kullanılmaktadır.
- Diger Kullanım Alanları: Arkeolojik buluntuların yaslarının tayini, adli tıpta kullanım alanları bulmaktadır.

Bu reaksiyonlar kullanıldıkları amaçlar dogrultusunda, pek çok önemli bulus ve yeniliklere katkı saglamaktadır. Bunun yanı sıra, dünyadaki örnekleri nedeniyle görülecegi üzere, özellikle nükleer enerji ve silah imal amaçlı kullanımları büyük problemler olusturmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder