7 Ocak 2011 Cuma

Çevresel Etkileri Açısından Doğal Gaz

Doğal gazın en önemli özelliklerinden birisi; zehirsiz olmasıdır. Doğal gazın solunması halinde zehirleyici ve öldürücü etkisi yoktur. Ancak ortamda çok fazla birikmişse teneffüs edilecek oksijen azaldığından dolayı boğulma tehlikesi vardır. Bu yüzden şehre dağıtmadan önce gaz kokulandırılmaktadır. Böylece ortamda gazın varlığını hissetmek mümkün olmaktadır. Doğal gazın en önemli tehlikesi diğer gaz yakıtlarda da olduğu gibi belirli oranlarda hava ile karışması halinde patlayıcı olmasıdır. Bu nedenle gaz sızıntılarının olmaması, olacak kaçakların hemen belirlenmesi ve gaz sızabilecek yerlerin iyi havalandırılmış olması emniyet açısından çok önemlidir.
Doğal gazın diğer önemli bir özelliği de havadan hafif olmasıdır. Dolayısı ile hava içinde yükselme eğilimindedir. Bu yüzden havalandırma bacalarından ve menfezlerden dışarı kolaylıkla atılabilir. Doğal gazın kuru bir gaz olması nedeniyle bağlantılarda kurumayan sızdırmazlık malzemeleri kullanılmalıdır.

Çevreyi kirleten üç ana faktör doğal gaz dumanı içerisinde bulunmamaktadır. Bunlardan birincisi kükürt oksitlerdir. Bu madde duman gazındaki ve havadaki nemle, sülfürik aside dönüşür. Böylece hem kazan borularını, hem de asit yağmurları ile çevreyi aşındırır ve tahrip eder. Ayrıca solunması halinde insanlar için zehirleyici etkisi vardır. _kincisi is ve uçan kül parçacıklarıdır. Özellikle kömür yakılması halinde çevreye yayılan bu katı parçacıklar temizlik ve insan sağğı açısından son derece zararlıdır. Ayrıca kazan yüzeylerini kaplayarak verimi ve ısıl kapasiteyi düşürürler. Üçüncü faktör ise; yanmamış gazlardır. Bunlar içinde özellikle karbon monoksit belirli dozlara ulaşğında öldürücü etkisi olan son derece zararlı bir maddedir. Her üç zararlı madde de doğal gaz yanma ürünlerinde bulunmamaktadır. Yanma ürünleri içinde bulunan ve çevreye zarar veren bir baksa bilesen de azot oksitlerdir (NOx). Azot oksitler fiziksel rahatsızlıklara, gözlerde yanmaya ve yüksek dozda bulunduğunda boğulma hissine neden olur. Yanma ürünleri içinde NOx oluşumunun ana nedenlerinden biri yanma sıcaklığının yüksek olmasıdır. Doğal gaz ocak sıcaklıkları yüksek olup, NOx emisyonu da eğer önlem alınmazsa, diğer yakıtlara göre daha az olmakla birlikte yine de önemli mertebededir

2 yorum:

  1. yaw arkadaş neden düzgün paylaşmıyorsunuzz

    YanıtlaSil
  2. Gayet açıklaycı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil