18 Aralık 2010 Cumartesi

Dünyanın Halihazırda Nükleer Santral Haritası

Dünya Nükleer Santral Haritası

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun 31 Ekim 2005 tarihli raporuna göre dünyada 30 ülkede toplam 442 adet nükleer santral çalışmakta ve dünyanın yüzde 17 elektriğini karşılamaktadır. Halen faal durumda olan, devre dışı bırakılan, nükleer enerjiyi tamamen enerji programlarından çıkaran ve plan asamasında iptal yada askıya alınan bu santrallerin ülkelere göre dağılımı aşağıda verilmiştir:


Halen faaliyette olan bu 30 ülke: ABD’de 104, Fransa’da 59, Japonya’da 55, Rusya’da 31, ngiltere’de 23, Kore’de 20, Kanada’da 18, Almanya’da 17, Hindistan’da 15, Ukrayna’da 15, İsveç’te 10, Çin’de 9, İ spanya’da 9, Belçika’da 7, Slovakya’da 6, Çek Cumhuriyet’inde 6, İsviçre’de 5, Bulgaristan’da 4, Finlandiya’da 4, Macaristan’da 4, Arjantin’de 2, Brezilya’da 2, Meksika’da 2, Pakistan’da 2, Güney Afrika’da 2, Ermenistan’da 1, Litvanya’da 1, Romanya’da 1, Slovanya’da 1, Hollanda’da 1.Nükleer santrallerini kapatan (yapım asamasında olup iptal edilenlerde dahildir) ülkeler 23.11.2005 tarihi itibariyle adetleriyle birlikte aşağıda sıralanmıştır:

Ermenistan 1, Belçika 1, Bulgaristan 2, Kanada 7, Fransa 11, Almanya 19, talya 4, Japonya 3, Kazakistan 1, Litvanya 1, Hollanda 1, Rusya 1, Slovakya 1, spanya 1, sveç 3, Ukrayna 4, ngiltere 22, ABD 23 adet olup toplam 117 adet nükleer santralin faaliyeti sonlandırılmıştır.

Uluslar Arası Atom Enerjisi Ajansı’nın 5 Eylül 2005 tarihli raporuna göre yapılması planlanıp inşası devam eden nükleer enerji santrallerinin ülkelere göre dağılımı ise şöyledir: Hindistan’da 8, Rusya’da 4, Çin’de 2, Japonya’da 2, Ukrayna’da 2, Arjantin’de 1, Finlandiya’da 1, ran’da 1, Romanya’da 1 olmak üzere toplam 24 adettir. Tayland ve Çin’de yapılması planlanan 2 adet reaktörle birlikte sayı 26’ya çıkmıştır. Ermenistan, Kazakistan, Litvanya, Hollanda ve Slovenya enerji politikaları içerisinde nükleer enerji santrallerini yapım asamasında terk eden ülkelerdir.

Avusturya ve Filipinler de yapımı tamamlanan nükleer enerji santrallerini isletime açmadan, kapatma kararı alan ülkelerdir. Tayland, Endonezya ve Yeni Zelanda enerji politikaları içerisinde nükleer planlarını terk etme kararı almışlardır.39 talya, ngiltere, Almanya nükleer enerji faaliyetlerinin tamamını enerji programlarından çıkarmışlardır.  sveç, elektriğinin yüzde 46’sını karşıladığı nükleer enerji santrallerinin tamamını 2010 yılında kapatma kararı almıştır. Fransa, 1997 yılından 2010 yılına kadar elektriğinin yüzde 77’sini karşıladığı nükleer enerji programını askıya almıştır. Avustralya, Belçika, Küba, Portekiz, İrlanda, İzlanda, Lüksemburg, Danimarka, Yunanistan, İ spanya, Finlandiya, İ sviçre, skoçya antinükleer politika izleyerek nükleer planlarını terk eden diger ülkelerdir.

Yakın bir gelecekte ise enerji politikaları içinde nükleer enerjiye geçmeyi planlayan ülkeler arasında, Türkiye, Mısır, Kuzey Kore gelmektedir.41 Batı Avrupa’da 2001 yılında 148 adet olan reaktör sayısı 2004 yılı itibariyle 137’ye düşmüştür. Dünya Enerji Bakısı 2002 Raporu’na göre nükleer enerjinin dünyadaki toplam elektrik enerjisi içindeki payı yüzde 9’a düsmesi beklenmektedir. En büyük düsüşün ise Kuzey Amerika ve Avrupa’da yasanması beklenmektedir.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun 2005 yılı verileri incelendiği üzere, gelişmiş ve teknolojisi yogun ülkelerin çogu enerji politikaları içerisinde nükleer teknolojiden vazgeçmekte ve var olanları kapatma kararı almaktadır. Aynı zamanda bir çoğunda da yeni bir sipariş alınmadığı görülmektedir. Bu durum, enerjiye ihtiyaçlarının olmadığı veya enerji taleplerinin az arttıgı anlamını da taşımamaktadır.

5 yorum:

  1. İnsan şu haritaya bakınca utanıyor. Devlet bile sayılmayacak ülkeler de, ülkecikler de santraller var. Biz hala neyin tartışmasını yapıyoruz anlamış değilim. Dünyada iddia sahibi ülkeler, rusya, çin, japonya gibi ülkeler eskileri miadını dolduranları kapatıp yerine daha teknolojik olanlarını açıyorlar. Birilride dönüp bak kapatıyorlar diyor. Kapatıyorlar evet teknik ömrü bitenleri kapatıyorlar yerine 2 tane açıyorlar

    Sınırımızda ermenistan bulgaristan gibi ülkelerde nükleer santral varken ben utanıyorum ülkemden ve bu ülkede maalesef grenpeace üyeleri kendi ülkelerinde ki santralleri görmeden bizde henüz proje olan için için pankartlar hazırlayıp eylemler yapıyorlar. Adam olan utanır da düşünür. Yahu 1971 yılında kurulmuşsunuz dün kurulmuş bir örgüt değilsiniz peki kendi ülkenizdekiler için bu kadar uğraşmazken bizim ülkemizde ki ile niye bu denli savaşıyorsunuz???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş sen Türkiye'yi radyasyon bölgesinemi çevirmek istiyorsun çernobilden ders alamadınızmı valla ben çocuklarıma zehirli nükleerli havada yaşatmak istemem temiz ülkemde temiz yenilenebilir enerji kullanılması gerek ha bu arada o nükleerin radyoaktif çubuklarını napcan müsaitse evin evine koysunlar ölmek istiyorsan allah aşkına güçlü devlet nükleerle olunmaz o güçlü devletlerin hepsi Afganistan'da ırakda hapı yuttu

      Sil
    2. birader bizim derdimiz güçlü olmak değil enerji sorunumuzu çözmek daha ucuza mal edip ucuz kullanıp hatta satmak radyasyon vb bilgilerin bizlerde farkındayız bunlar düzgün yapılırsa sorun olmuyor anlaşıldı mı ? bir komedyenin küçük bir fıkrası da var adam tekerleği icat etmiş birisi gelip beni mi ima ediyorsun demiş ama araba icat edilince ilk alan yine kendini tekerlekten ima çıkaran olmuş :) nükleer enerjiden bahsediyoruz nükleer savaş dan değil

      Sil
  2. Nükler silahlar masum santrellermi katil aklınızı sevim nüklerle calısan savas gemileri deniz altılar ucak gemileri normal bizim ulkemize kurulacak nükler santrel havayı kirletecek obürleri kirletmiyomu yani

    YanıtlaSil
  3. Bu haritayı yeni gördüm ve çok şükür dedim. Güneş, su, rüzgar bol oturup kullanalım. Ayrıca hareket hareket enerjisini tekrar enerjiye dönüştüren sistemleri araştıralım. Mesela deniz kıyılarına vuran dalgalardan enerji üretiliyor. Karadeniz bu konuda mükemmel, Avrupa neden son teknolojisini bize versin. Siz olsanız bunu yapar mısınız? Ayrıca uzmanlarımızın da nükleeri değerlendirecek bilgi birikimi Avrupadaki uzmanlar gibi değil, hangi santrali kurduracağımızı bile seçemiyoruz. Sanırım en kötüsü az bilip, biliyorum demektir. Dünyada sadece biz yaşamıyoruz, diğer canlılara saygılı davranmak vefa borcumuzdur doğaya... (Kızılderililer gibi) En güzeli önce bilinçli kullanım ve tasarruf özendirilmeli, halkımızı topyekun eğiterek birçok şeyi başarabiliriz. Gelin hep beraber topraklarımızı ve insanlarımızı sevelim. Koruyalım ülkemizi... Alternatif enerjileri araştırmaya kaynak ayıralım...

    YanıtlaSil