7 Ocak 2011 Cuma

Isıtma Sistemlerinde Doğal Gaz Kullanımı

Bireysel Isıtma (her dairenin bağımsız ısınması), kombiler, kat kaloriferleri ile soba ve şömineler olmak üzere üç kısımdır. Kombi ısıtma cihazları şofbenlerde olduğu gibi borulardan gelen suyun ısıtılması ilkesi üzerine çalışırlar.
Kombi cihazları ısıtma ve sıcak su sağlama amacına yönelik kullanılabilir. Sıcak su kullanımının öncelikli olduğu kombilerde sıcak su musluğunun açılmasıyla cihazdaki ani su ısıtıcısı tarafından anında sıcak su temin edilir. Kombi cihazları genelde iki farklı ısıl kapasitelidir.
En çok kullanılan cihazlar 7500-20 000 kal/h arasındadır. Diğerleri ise 10 000-30 000 kcal/h arasında ayarlanabilen cihazlardır. Kombilerde izolasyonu iyi yapılmış bir Yerleşim yerinde 300-350 m2’lik bir alanı ısıtmak mümkündür. Kombilerde baca tepmesine ve çekmemesine, aşırı ısınmalara, alev sönmesine, Donmaya ve gaz kaçağına karsı her türlü önlem alınmıştır.
Az yer kaplayan ve montajı kolay olan kombiler sessiz çalışırlar. Kombiler yanma Havasının temini yönünden bacalı, baca fanlı ve hermetik olmak üzere üçe ayrılırlar.

Kombiler


Doğal gazlı bacalı kombiler

Bacalı kombilerde yanma odası cihazın bulunduğu ortama açıktır ve yanma sırasında cihaz, ortamın havasını kullanır.
Bacalı kombiler banyoya, yatak odalarına, apartman boşluğu gibi ortamlara ve hacmi en az 8 m3’ten az olan yerlere konulamaz. Bacalı kombilerde yanma sonucu oluşan Atık gazlar baca aracılığıyla dışarı atılır. Hava girişinin şartnamelere uygun olmadığı yerlerde bu tip cihazların kullanılması can güvenliği açısından tehlikeli olduğundan, İGDAS tarafından gaz açma onayı verilmemektedir.

Doğal gazlı bacalı fanlı kombiler

Bacanın yetersiz olduğu durumlarda bu tip cihazlar kullanılabilir. Yanmış gazlar bir Baca fanı ve baca gazı borusu ile pencere veya atmosfere açık duvardan dışarı atılır. Bacalı kombilerin montaj mahalleri ile ilgili kısıtlamalar bu cihazlar için de aynen geçerlidir. Sekil de bacalı fanlı kombilere bir örnek verilmiştir:


Doğal gazlı hermetik kombiler

Hermetik kombilerde bacaya gerek yoktur. Ortamın havasını kullanmadığı için kısıtlama getirmeden kullanılırlar.
Yanma için gerekli havayı bir fan vasıtasıyla ve özel iç içe geçen iki borudan oluşan hava akım borusu sayesinde dışarıdan alırlar. Hermetik kombiler mutlaka dış duvara veya dış duvara yakın bir yere monte edilmeli ve hava akım borusu atmosfere açık olmalıdır. Apartman aydınlıklarına bağlanamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder