19 Aralık 2010 Pazar

Dünyanın Enerji Kaynağı Varlığı

       Enerjinin verimli kullanımı ve ülkelerin gelişimlerindeki payı önemli ölçüde enerji kaynaklarının yeterliliğine bağlıdır. Yirmi birinci yüzyıl ortalarına kadar, Dünya enerji talebinin büyük bir kısmı fosil yakıtlardan karşılayacaktır. Dünya üzerindeki fosil yakıt rezervleri ve 2005 yılı itibariyle petrol, doğal gaz ve kömür rezervlerinin kullanılabilme süreleri sırasıyla Sekil 1 ve Sekil 2’ de verilmektedir
Grafiklerden de görüldüğü gibi mevcut enerji kaynaklarının kapasitesi, sabit büyüme hızı ile çok uzun sürelerde yeterli olmayacaktır. Birde ülkelerin ve enerji harcayan sektörlerin büyüme hızları tahmin edilenden fazla olduğu takdirde, gelecekte büyük enerji sıkıntıları yaşanılması kaçınılmazdır.
             Şekil 1. Dünya fosil yakıt rezervleri 
Sekil 2’ye göre Dünya genelinde mevcut kömür rezervleri 230 yıl, doğalgaz rezervleri 62 yıl, petrol rezervleri 41 yıl daha geleceğin enerji talebini karşılayabilecek miktardadır. Bu rakamlar sabit büyüme hızları göz önünde tutularak alınmış tahmini değerlerdir. Fosil yakıtlı ürünlerin geri dönüşüm gibi bir durumları olmadıkları için belirtilen süreler sonunda dünyayı önemli enerji sıkıntıları beklemektedir.
                                    Şekil 2. Dünya fosil yakıtları rezervlerinin kullanılabilme süreleri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder